IKLAN

Cara Nak Buat Cili Jeruk Tahan Lama

Tq kjee share cara buat cili jeruk. Memandangkan hidangan selalu kita buat di rumah jadi eloklah stok cili jeruk ini kita buat sendiri.


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama

Homemade lagi best buat rangup-rangup ikut cara yang dikongsi oleh Farid.

. Jangan potong terlalu tebal atau terlalu nipis. Nanti mudah kalau nak masak apa-apa lauk yang dicampurkan petai. Saya pakai agak-agak je sukatan.

Kena didihkan atau masak dulu cuka. Didihkan air cuka saya guna cuka seperti dalam gambar ni gula dan garam. Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula.

Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau Bahan-bahan. Cara nak buat jeruk maman. Lepas dah siap potong jampi-jampi sikit.

Pagi ini cheyah kongsikan cara buat cili. 1 sudu makan cuka. Nak cantik pakai pisau yang betul-betul tajam.

Pastikan balang juga dibasuh bersih dan di lap hingga kering. Toskan cili dan ketepikan seketika. Kalau lepas basuh dan tak larat nak tunggu lama lap pakai tisu.

Tuangkan kicap manis dan cuka ke dalam mangkuk yang berisi cili tersebut dan biarkan seketika supaya rasanya menjadi lebih mesra. Nak lagi sedap lebih baik jika disediakan sehari sebelum. May 20 2022 Cara Buat Cili Padi Jeruk Rangup Tahan Lama.

Jika anda ingin mencuba berikut resipi dikongsikan. Hiris cili nipis-nipis dan jika cili itu sudah kecut guntingkan saja tanpa perlu dibuang bijinya. Resepi May 20 2022 Cara Buat Apam Lenggang Sedap.

Jom cuba buat cili jeruk homemade. 2 camca teh garam. Cili hijau ambil yang segarkeras 2 sudu gula.

9 Cara Membuat Keripik Bayam Renyah dan Tahan. Cili jeruk yang biasa saya buat boleh tahan berbulan-bulan dan masih rangup tau. Cara-cara untuk buat cili jeruk.

Apa yang penting kering. Tapi bagaimana nak pastikan sambal kicap ini tahan lama dan semakin sedap. 2 camca teh garam.

Sedapnya Jeruk cili muda ni kalau dimakan dengan aneka mi goreng sebagai penyedap rasa. Lagi pun bolehlah buat banyak terus untuk. Tapi kalau sukatan lebih.

Kena didihkan atau masak dulu cuka dan air ni ya untuk tujuan supaya cili jeruk kita tahan lama dan tidak berkulat. Rendam lada yang telah dipotong kedalam camputan air kaput dan garamrendam selama 1 jam. Lelaki Ni Kongsikan Cara Buat Cili Jeruk Yang Rangup Sedap Tahan Lama.

Basuh dan toskan airnya. Kalau makan nasi air mi goreng nasi goreng atau kuetiau goreng. Hidangan sampingan ni yang boleh menaikkan selera makan.

Masukkan lada kedalam bekas kedap udara dan masukkan cuka. Petik cili kat tepi. Pastikan cili hijau kering ye.

Jeruk Cili Rangup Sedap Tahan Lama. Ingat nak buat cili jeruk je la kot tahan lama sikit. Zaiton Abdul Manaf -.

Ambil pucuk daun dan batang lembut. Penambah Selera Rasa Makanan Anda. Sayur kol yang akan disimpan tidak perlu dicuci dan dipotong.

Cili jeruk cam ni tahan sampai dua minggu tak payah simpan dalam fridge kekadang lebih dengan syarat korang tak habiskan. Bukan hanya jimat kerana. Bila dah kering potong ikut suke ya.

Cara buat cili padi jeruk. Cara untuk membuat cili jeruk kicap. Namun kalau cili jeruk ini tidak rangup dan terlampau lama tak dapatlah kita merasa puasnya makan cili jeruk yang rangup ini.

Entah le rasanya nak menyambal hari-hari tak mungkin. Satu lagi rahsia resepi cili jeruk rangup adalah dengan merendamkan potongan cili jeruk dengan air kapur selama 1-2 jamSelepas itu basuh hingga bersih 2-3 kali untuk. Boleh ke link atas tu cara nak buat cili jeruk.

Nak-nak kalu dah berhari memang mabeless. Ambil nasi sejuk dan basuh dengan air. Untuk menyimpan cili jeruk guna balang kaca.


Cara Buat Cili Jeruk Homemade Tips Tahan Lama Tak Berkulat


Cara Cara Buat Cili Jeruk Yang Sedap Rangup Tahan Lama


Hari Ni Kami Nak Berikan Anda Resepi Cili Jeruk Rangup Yang Tahan Lama Walaupun Takde Guna Bahan Pengawet Pelik Ci Resep Masakan Memasak Resep Masakan Malaysia


Rahsia Jadikan Cili Jeruk Rangup

0 Response to "Cara Nak Buat Cili Jeruk Tahan Lama"

Post a Comment

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel